Wie Heeft Gebeld

Het is vast weleens gebeurd dat je gebeld werd, maar dat je niet in de gelegenheid was om op te nemen. Wanneer iemand anoniem belt, houdt het direct op. Maar belt iemand met een telefoonnummer dat niet afgeschermd is, dan kun je later nog terugbellen. Het is daarbij wel handig om eerst op het internet wat onderzoek te doen naar het telefoonnummer.

Zo ontdek je van wie het nummer is, waar vandaan er wordt gebeld en zo kun je wellicht meningen lezen van andere mensen die ook met dit telefoonnummer te maken hebben gehad. In sommige gevallen gaat het namelijk om criminelen die proberen mensen op te lichten via de telefoon.

Hoe herken ik een telefoonnummer?
Ieder telefoonnummer wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zowel mobiele nummers als vaste lijnnummers beginnen met een landnummer. Daaraan herken je of iemand bijvoorbeeld vanuit Nederland (0031 of +31) of Belgiƫ (0032 of +32) belt. Daarna volgt het kengetal, dat Nederlanders ook wel een netnummer noemen en Belgen een zonenummer.

Dit bepaalt de plaats van waaruit er gebeld wordt. Daarna volgt het telefoonnummer. Het is handig om dit te herkennen. Als je gebeld wordt door een nummer uit een heel ver land, dan is de kans groot dat belletje niet persoonlijk voor jou bedoeld is. Misschien gaat het dan wel om oplichters.

 

Wat zijn de gevaren?

Stel je voor dat iemand jouw persoonlijke gegevens in handen krijgt en daarmee abonnementen en lidmaatschappen afsluit waar jij geen weet van hebt. Dat kan tot hele hoge kosten leiden. En achteraf is het vaak lastig om te bewijzen dat jij die contracten niet zelf afgesloten hebt. De kans is dan ook groot dat jij alsnog voor de kosten moet opdraaien.

En dat wil je natuurlijk voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat je altijd op je hoede bent en niet zomaar persoonlijke gegevens verstrekt aan anderen.

Is er sprake van oplichting?
Hoe weet je dan of je echt met oplichters te maken hebt? Om eerlijk te zijn is het best lastig om dit te achterhalen. Maar bij de geringste twijfel is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen. Vertrouw je een e-mail of een persoon aan de telefoon niet helemaal, loop dan geen onnodig risico.

Zeg dat je de verbinding gaat verbreken en hang direct op. Als een bedrijf jou echt wil spreken, hebben zij ook andere manieren om je te bereiken. En dan heb je in de tussentijd genoeg tijd om uit te zoeken of het om oplichterij gaat of niet.

 

Phishing

Wanneer iemand niet telefonisch, maar digitaal probeert om persoonlijke gegevens van mensen te ontfutselen, spreekt men van phishing. Hierbij wordt bijvoorbeeld via e-mail, SMS of WhatsApp geprobeerd om mensen in de val te lokken. Daarbij worden links gebruikt die niet leiden naar een echte website, maar naar een nagemaakte versie.

Wanneer je daar je gegevens invult, komen ze rechtstreeks bij oplichters terecht. Ben je niet zeker of een e-mail of link betrouwbaar is, neem dan rechtstreeks contact op met het bedrijf. Blijkt het om phishing te gaan, verwijder de e-mail dan direct. Zo voorkom je dat je deze in de toekomst toch per ongeluk opent.