Welk nummer heeft mij gebeld

Wanneer je wordt gebeld door iemand die niet in je lijst met contactpersonen staat, is het aan jou om te bepalen of je wel of niet wilt opnemen. Verwacht je een telefoontje, dan is het logisch om op te nemen. Maar wanneer je dit niet verwacht en je het nummer op je telefoonscherm niet herkent, is het wijs om nog even na te denken.

Want wat als je hier te maken hebt met oplichters? Met mensen die via een telefoongesprek proberen om achter jouw persoonlijke gegevens te komen en er vervolgens misbruik van maken? We vertellen je hier graag meer over.

Hoe kan ik een telefoonnummer herkennen?Een telefoonnummer is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Zo herken je een mobielnummer aan ‘06’, maar per land en zelfs plaats worden nummers verder gespecificeerd. Zo bevatten telefoonnummers meestal een landnummer. Voor Nederland is dat ‘0031’ dat voor een telefoonnummer staat.

Dit wordt zowel bij mobiele nummers als vaste lijnnummers toegepast. En aan iedere woonplaats binnen een land wordt een kengetal, ofwel netnummer toegewezen. Zo is een oproep vanuit Amsterdam herkenbaar aan ‘020’ en Rotterdam aan ‘010’. Wanneer je weet hoe je een telefoonnummer moet ontleden, heb je al direct meer informatie tot je beschikking over de beller.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Herken je het telefoonnummer niet waardoor je bent gebeld? Kijk dan via www.zoekgebeldnummer.nl of er meldingen over dit telefoonnummer zijn gemaakt door andere mensen. Misschien heeft iemand ontdekt dat het om een oplichter gaat. Dan is het fijn dat jij dit ook te weten komt. Je hoeft de volgende keer dat je gebeld wordt geen twee keer na te denken.

Het is dan het best om de telefoon niet op te nemen. Op een gegeven moment stopt de beller vanzelf wel met bellen. Merk je zelf dat je tijdens een telefoongesprek met een oplichter te maken hebt, deel jouw ervaring dan ook op internet met andere mensen om hen te waarschuwen.

Wat te doen bij oplichtingspraktijken?
Wat moet je doen wanneer je weet dat je te maken hebt met iemand die jou probeert op te lichten? Zodra je tijdens een gesprek merkt dat er iets niet klopt, is het goed om direct de verbinding te verbreken. Houd bovendien altijd in gedachten dat je niet zomaar je persoonlijke gegevens met onbekenden moet delen. Niet via e-mail, maar ook niet aan de telefoon.

Iemand kan nog zo betrouwbaar en professioneel klinken, maar dat kunnen criminelen ook. Hoe vaker zij hun praatje aan de telefoon houden, des te beter zij erin worden. Neem het zekere voor het onzekere en bescherm jezelf hiertegen.

 

Hou bescherm ik mezelf het best?

Er zijn gelukkig meer manieren om jezelf tegen oplichters te beschermen. Wanneer iemand zich voordoet als een bepaald persoon of bedrijf, is het mogelijk om zelf contact op te nemen via de algemene contactgegevens. Op die manier kun je verifiëren of het hier om een telefoongesprek met het echte bedrijf of de echte persoon gaat.

Je weet zeker dat er iets niet klopt, wanneer het bedrijf of de persoon het telefoonnummer niet herkent. Dat is reden genoeg om niet meer in contact te treden met de beller en er een melding van te maken.