Van Wie is dit Nummer

Het handige aan een contactpersonenlijst is dat je precies weet wie jou probeert te bellen. De naam van diegene staat dan namelijk in beeld. Maar als je een telefoonnummer niet in je lijst hebt staan, wordt het ingewikkelder om te achterhalen wie er belt. Heb je een oproep gemist of wil je liever geen nummer opnemen dat je niet in je contactenlijst hebt staan?

Zoek het nummer dan op via www.zoekgebeldnummer.nl. Dan kan je vaak al een hoop informatie krijgen over de beller. En is het iemand van een bedrijf, dan lees je vaak al wat het doel is van de gesprekken die de beller voert. Ook als je te maken hebt met een oplichter, ben je op deze manier alvast gewaarschuwd.

Zoek op door wie je gebeld bent
Hoe je zo’n nummer precies opzoekt? Door het telefoonnummer in te vullen en te zien wat de resultaten je vertellen. Niet van elk telefoonnummer is een duidelijke uitleg te vinden. Maar vaak weet de zoekmachine wel te vertellen wie de beller kan zijn. Ook wanneer er sprake is van een telefoonnummer dat gebruikt wordt om mensen op te lichten.

Juist dan is het fijn als je weet dat dit telefoonnummer van een onbetrouwbaar iemand is. Dan hoef je in het vervolg ten minste niet op te nemen wanneer je er weer door wordt gebeld.

 

Wees gewaarschuwd voor criminelen

Criminelen telefoneren ook. En hoewel je misschien niet verwacht dat iemand jou via een telefoongesprek durft op te lichten, gebeurt het helaas vaker dan je denkt. Nadat zij hun praatje hebben ingestudeerd, komen zij erg professioneel en betrouwbaar over. Omdat zij precies weten wat zij moeten zeggen om je vertrouwen te winnen, is het makkelijk om erin te trappen.

Wees altijd voorzichtig wanneer iemand jou zomaar belt voor een aanbod, lidmaatschap of donatie. De kans dat het om oplichtingspraktijken gaat, is altijd aanwezig.

Houd je persoonlijke gegevens voor jezelf
Deel nooit zomaar je persoonlijke gegevens met iemand, als het niet per se nodig is. Word je gebeld en wil iemand informatie over jou weten, zoals je bank- of creditcardgegevens? Pas daar heel goed mee op. Als deze gegevens in handen van oplichters komen, trekken zij je rekening zo leeg. Het is dan ook verstandig om altijd goed te controleren met wie je aan de telefoon bent.

Als je de beller niet helemaal vertrouwt, neem dan geen enkel risico. Het is je goed recht om de verbinding te verbreken en eerst te onderzoeken of het wel goed zit, voordat je ergens op toezegt.

 

Wat je verder kunt doen om jezelf te beschermen

Wanneer je wordt gebeld door iemand die zegt bij een bepaald bedrijf te werken, is het altijd mogelijk om dit eerst te verifiëren. Vraag naar de naam van de beller en de naam van het bedrijf en neem zelf contact op via de algemene contactgegevens. Wanneer het bedrijf bevestigt dat het telefoonnummer inderdaad van hen is, kun je met een gerust hart een gesprek voeren met de beller.

Zegt het bedrijf het telefoonnummer niet te kennen, dan is het goed mogelijk dat een oplichter zich voordoet als werknemer van het bedrijf, maar dat dus helemaal niet is.