Telefoonnummer Identificeren

Met de komst van het internet gaat communicatie veel sneller. En het lijkt soms alsof mensen vergeten dat criminelen daar ook gebruik van maken. Zo worden veel neppe e-mails verstuurd met links die ervoor zorgen dat criminelen achter jouw persoonlijke gegevens kunnen komen. En aan de telefoon doen oplichters zich voor als iemand anders om te zien of zij jouw bankgegevens kunnen achterhalen.

Zorg er daarom altijd voor dat je een telefoonnummer identificeert, voordat je opneemt. Het is altijd nog mogelijk om later terug te bellen, wanneer je zeker weet dat de beller oké is.

Zo is een telefoonnummer opgebouwd
Een telefoonnummer is opgebouwd uit enkele onderdelen, waaronder een landnummer en kengetal. Het landnummer laat zien vanuit welk land er gebeld wordt. Het kengetal, ook wel zonenummer of netnummer genoemd, geeft aan uit welke plaats er wordt gebeld. Aan de hand van het landnummer en kengetal is het vaak al mogelijk om te bepalen of het telefoontje nuttig zal zijn voor jou of niet.

Word je zomaar gebeld uit een heel ver land en verwachtte je daar vandaan geen belletje? Neem dan voor de zekerheid niet op.

 

Criminelen bellen ook

Geloof het of niet, maar oplichtingspraktijken via de telefoon komen vaak voor. Waar de meeste criminelen zich graag achter een computer verschuilen, zijn er genoeg die je rechtstreeks opbellen. Daarbij doen zij zich voor als een werknemer van een bedrijf om jou een contract te laten afsluiten of donatie te laten doen.

Het gevolg is dat jouw geld niet bij dat bedrijf of goede doel terechtkomt, maar zo bij een crimineel in zijn portemonnee terechtkomt. Houd daarom goed in de gaten of degene aan de telefoon betrouwbaar overkomt. En zelfs dan kan het nog zo zijn dat je wordt opgelicht. Neem daarom geen enkel risico.

Hoe kun je jezelf beschermen?
Ontvang je een e-mail met links erin, kijk dan altijd eerst naar het e-mailadres van de afzender. Ziet dit er betrouwbaar uit of toch niet helemaal? Bij twijfel is het beter om rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf of de persoon en te vragen of de e-mail van hen afkomstig is. Klik nooit zomaar op links en laat al zeker geen persoonlijke informatie achter.

Voor je het weet komt dit bij oplichters terecht. En word je gebeld voor een of ander contract of een donatie? Laat weten dat je erover na wilt denken en er later op terugkomt. Dat geeft je in de tussentijd de mogelijkheid om navraag te doen.

 

Is het nodig om aangifte te doen?

Heb je het idee dat je gegevens in handen van de verkeerde persoon terecht zijn gekomen? Twijfel dan niet te lang. Maak er een melding van bij de politie, zodat het in elk geval bekend is bij hen. Dit is uiteindelijk handig wanneer je toch aangifte moet doen als je misbruik van je gegevens opmerkt.

Zeker wanneer het al zo ver is dat er ongevraagd geld van je rekening wordt afgeschreven of jouw gegevens op een ander manier misbruikt worden door anderen. Om deze narigheid te voorkomen kun je in het vervolg beter altijd voorzichtig zijn in het kenbaar maken van je gegevens.