06-Nummer Zoeken

Lijkt het je handig om af en toe te kunnen zien van wie een 06-nummer is? Dan hoef je niet terug te bellen, maar zie je direct wie de beller was. Blijkt het iemand te zijn die je kent, dan bel je natuurlijk terug. Of je wacht tot hij of zij zelf weer contact met je opneemt. Maar wanneer je merkt dat het om een verkooppraatje gaat, heb je daar wellicht geen zin in.

Het is dan ook handig om te weten door wie je bent gebeld, wanneer je een gemiste oproep hebt. Zo voorkom je dat je onnodig telefoonkosten maakt en hoef je geen tijd te verspillen aan ongewenste gesprekken met verkopers.

Wat je te weten kunt komen
Met het opzoeken van een telefoonnummer, kun je verschillende stukjes informatie verkrijgen. Het is voor zowel mobiele nummers als vaste lijnnummers mogelijk. Zo zie je aan een telefoonnummer vaak al veel, als je maar weet waar je precies naar moet kijken. Een van de dingen is het landnummer, dat voor het nummer staat.

Voor Nederland is dat ‘0031’ ofwel ‘+31’. Daaraan zie je dat de beller uit Nederland belt. Ook wordt er vaak een kengetal (netnummer) weergegeven, waaraan je de plaatsnaam van de beller kunt afleiden. Zo staat ‘030’ bijvoorbeeld voor Utrecht. Deze informatie vind je snel via Google of andere zoekmachines.

 

Heb ik te maken met oplichters?

Wanneer je weet waar vandaan iemand belt, wil je vast ook wel meer te weten komen over het doel van het gesprek. Waarom zou deze beller contact met jou opnemen? Door een heel telefoonnummer op te zoeken, bijvoorbeeld via www.zoekgebeldnummer.nl, wordt dat vrij gemakkelijk. Wanneer de naam van de beller of het bedrijf waarvoor hij belt bekend zijn, ontdek je dat in een mum van tijd.

Ook wanneer mensen meldingen maken van oplichterij omtrent dit nummer, zal je dat terugzien in de zoekresultaten. Zo weet je of het een volgende keer de moeite waard is om op te bellen of dat je dit beter niet kunt doen.

Hoe slaan oplichters hun slag?
Er zijn verschillende uiteenlopende manieren waarop oplichters het voor elkaar krijgen om geld te verdienen aan onschuldige mensen. Het doel is vrijwel altijd om achter persoonlijke informatie te komen of mensen een betaling te laten doen. Dit doen zij bijvoorbeeld door zich voor te doen als iemand van een goed doel.

De vraag is dan of jij donateur wilt worden of eenmalig wilt doneren. Stem je toe, dan word je opgelicht en gaat je geld niet naar het goede doel maar naar criminelen. Een andere manier is door je zo lang mogelijk aan de telefoon te houden, zodat de belminuten oplopen en criminelen daar geld aan kunnen verdienen. Het is dan net alsof de verbinding al verbroken is, want je hoort een kiestoon. Maar ondertussen loopt de teller gewoon door.

 

Hoe bescherm je jezelf tegen oplichtingspraktijken?

Herken je een nummer niet, neem dan liever de telefoon niet op. Totdat je onderzoek hebt gedaan en zeker weet dat het om een telefoonnummer gaat van een betrouwbaar bedrijf of persoon, is het beter om contact te vermijden. Je weet immers nooit of iemand kwade bedoelingen heeft en jou probeert op te lichten.

Ook is het aan te raden om via de algemene contactgegevens contact op te nemen met het bedrijf om te controleren of het telefoonnummer echt van hen afkomstig is. Het is sowieso af te raden om zomaar je persoonlijke gegevens en bank- of creditcardgegevens te delen met iemand aan de telefoon.